A da în chirie un imobil poate să-i aducă proprietarului multe surprize nu îtocmai plăcute de aceia este necesar să aflați cât mai multe despre Chiriaș (buletin de identitate, componența familiei, unde lucrează, părinții, cu ce scop închiriază imobilului, adrese, telefoane). Toate aceste date la înscrieți într-o condică personală.

Găsiți un model de Contract și purcedeți la întocmirea lui, evedențiind toate condițiile Contractului (plata pentru  chirie, detaliat tot ce reprezintă imobilul, camere, bucătărie, bloc sanitar, mobilat (ce mobilă și în ce stare), ce aparate conține bucătărie, baia îi n ce stare). Cine va plăti pentru serviciile comunale. În caz că careva aparate vor ieși din funcție din vina Chiriașului sau a proprietarului – cine le va repara.  Indicați și o sumă de garanție. Indicați condițiile de reziliere a Contractului.

Numaidecât la Contract anexați și o Anexă în care va fi lista detaliată a tuturor obiectelor, pe care chiriașil le-a primit de la proprietar cu indicația sătării lor, fotografii a imobilului și a anumitor piese a imobilului.

Contractul va fi întocmit în 2 exemplare iscălite de Chiriaș și proprietar. La fel și anexele vor fi iscălite de Chiriaș și proprioetar.

Proprietarul cu Contractul de chirie întocmit se prezintă la Oficiu Fiscal teritorial pentru a fi înregistrat. Ca rezultat Propietarul va fi obligat să plătească un anumit impozit Statului.

Dacă nu sunteți sigur că veți întocmi Contractul de Chirie corect apelați la serviciile unui avocat imobiliar.